Посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа отправи специални поздравления към

...
Посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа отправи специални поздравления към
Коментари Харесай

Херо Мустафа хвали Вежди Рашидов за Закона за кино

Посланичката на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа насочи специфични поздравления към за " извънредно ангажираната му работа по новия Закон за филмовата промишленост и за напъните на цялата парламентарна Комисия по културата и медиите за прецизирането на текстовете сред първо и второ четене ". За триумфите на основния мултак, някогашен (двукратен) министър на културата, а в този момент ръководител на Комисията по просвета и медии, на кинематографичния фронт заяви " Дарик нюз ".

На извършената онлайн среща госпожа Мустафа се обърна към Рашидов с думите: „ Запозната съм с Вашата основна роля и огромните старания, които полагате този закон да бъде признат. Поздравявам Ви за упоритостта България да има закон за киното, който ще обезпечи нови благоприятни условия за българското филмопроизводство и за киноиндустрията. Приемането на този закон е исторически миг “.

Според посланичката новият закон дава отговор на всички стандарти за модерно филмопроизводство. Херо Мустафа означи, че консенсусът в Комисията по културата и медиите по закона е модел по какъв начин би трябвало да се работи.

Вежди Рашидов благодари за високата оценка, която е отзив и за работата на Комисията по културата и медиите. „ Бих се радвал да посрещна госпожа Херо Мустафа в Народното събрание, когато одобряваме закона, в случай че тя има опция “, означи Вежди Рашидов. Той благодари на посланичката и за експертното мнението, което е предоставила по-рано по Закона за радиото и малкия екран и заяви, че чака от Министерството на културата да изпрати в Народното събрание законопроекта, по който работи към този момент година и половина и чието публично разискване завърши от дълго време. 

Законът за филмовата промишленост, законодателната работа по който продължава повече от 2 години, бе в Народното събрание и следва да бъде дефинитивно утвърден на второ. Междувременно новопредложени ремонти, облагодетелстващи телевизионните продуценти за сметка на създателите на кино, разбуниха гилдията. Главното, за което дипломат Мустафа четка Рашидов, обаче е дълго чаканата корекция " Ню Имидж ", която ще обезпечи финансови тласъци на външни продуценти (главно американските притежатели на студио " Ню Бояна " ) да снимат у нас. Лобисткият текст е един от фундаментите на новия Закон, въпреки - изцяло закономерно - да среща съпротивата на родните кино дейци.

Сред най-активните е продуцентката Росица Вълканова, която първо упрекна в един от вносителите на поправките Евгени Будинов, а след това инициира онлайн и петиция за оставка на актуалната директорка на НФЦ Жана Караиванова. Бившата актриса, живяла дълги години в Съединени американски щати, се завърна наскоро у нас и оглави филмовия център измежду многочислени ротации на краткотрайно " изпълняващи длъжността ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР